Χαιρετισμοί

Εισαγωγή
Χαιρετισμοί
Παράλληλες εκδηλώσεις
Φωτογραφίες
Εκθέτες
Οργανωτές
Πληροφορίες
Χρήσιμες συνδέσεις


ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΦΟΥΡΚΑ

ΝΟΜΑΡΧΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

 

Η Λακωνία είναι ένας τόπος με τεράστια ιστορία, με απαράμιλλες φυσικές καλλονές και με ζωντανή παράδοση.

 

Τα γραφικά χωριά, τα σπήλαια, οι παραλίες και τα βουνά, υποδέχονται τους επισκέπτες όλο τον χρόνο.

 

Οι Λάκωνες θα γίνουν φίλοι σας, θα σας κεράσουν εκλεκτό κρασί, θα σας ανοίξουν τα σπίτια τους και την καρδιά τους.

 

Τα προϊόντα της περιοχής μας είναι εύγεστα και έχουν χαρακτηριστικές ποικιλίες, μοναδικές σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της αγοράς. Η ποιότητα των λακωνικών προϊόντων είναι ένα στοίχημα που κερδίζουμε καθημερινά.

 

Ξεφεύγοντας, για μια ακόμα φορά, από την εσωστρέφειά μας, από 26-28 Μαρτίου οι Λάκωνες κάνουμε στάση στο ΜΕΤΡΟ στο Σύνταγμα.

 

Η γιορτή των λακωνικών προϊόντων είναι μια κορυφαία ευκαιρία προβολής, προώθησης και διαφήμισης των αγαθών της λακωνικής γης και ανάδειξης της λακωνικής ομορφιάς σε ένα ευρύ κοινό καταναλωτών και εμπόρων. Είναι μια παρουσία αξιοπρόσεκτη που δίνει το στίγμα του παραγωγικού και φυσικού μας πλούτου.

 

Μόνο συστρατευμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Συντονισμένα και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων μπορούμε να αντλήσουμε δυνάμεις για το μέλλον.


ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ κ. ΦΙΛΙΠΠΑ ΠΗΛΙΟΥΡΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΕΔΚ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

 

Ο Νομός μας, η Λακωνία μας, είναι ένας ιδιαίτερα ξεχωριστός τόπος. Κάθε γωνιά του, έχει να προσφέρει στον επισκέπτη τεράστιο πολιτιστικό πλούτο και απαράμιλλες φυσικές ομορφιές.

 

Η Αρχαία Σπάρτη, ο Βυζαντινός Μυστράς με το Γεράκι, το Παλαιομονάστηρο με τα Χρύσαφα, τα αρχαία ευρήματα της Πελλάνας, το Κυπαρίσσι με το Γέρακα, η Μονεμβασιά, το Γύθειο και η Νεάπολη με το απολιθωμένο δάσος, ο Ταΰγετος και ο Πάρνωνας, τα σπήλαια του Διρού με τα άγρια τοπία της Μάνης, οι δαντελωτές παραλίες του Αρχάγγελου της Πλύτρας της Ελαφονήσου αλλά και όλης της Λακωνίας, είναι μερικοί μόνο από τους πολλούς λόγους για τους οποίους ο τόπος μας αποτελεί ελκυστικό προορισμό για όλους.

 

Ταυτόχρονα τα προϊόντα τα οποία παράγονται στη Λακωνική γη αποτελούν ένα σπουδαίο κεφάλαιο για το τόπο μας. Η αγνότητα τους, η ποιότητα και η νοστιμιά τους, σαγηνεύουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό γευσιγνώστη.

 

Από τη μια οι πατροπαράδοτες μέθοδοι που διατηρούνται ακόμα και σήμερα και από την άλλη οι βιολογικές καλλιέργειες και η τεχνογνωσία σε συνδυασμό τόσο με το εξαιρετικό κλίμα της γης μας όσο και με το μεράκι μας, κάνουν τα Λακωνικά προϊόντα ξεχωριστά. Οι ελιές μας και το εξαίρετο παρθένο ελαιόλαδο, τα πορτοκάλια μας, η εξαιρετική φέτα το γύδινο τυρί και το παραδοσιακό γιαούρτι, το κρασί και το μέλι, τα βότανα και τα μυρωδικά, τα σπιτικά ζυμαρικά μας όπως ο τραχανάς και οι χυλοπίτες, αλλά και τα παραδοσιακά γλυκίσματά μας όπως οι σαμουσάδες και τα αμυγδαλωτά της Μονεμβάσιας είναι λίγα μόνο από τα πολλά προϊόντα μας.

 

Αγαπητοί φίλοι,

 

Εμείς, ως Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Λακωνίας πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο τόπος μας, η Λακωνία, είναι ένας προορισμός ο οποίος κεντρίζει το ενδιαφέρον, για αυτό σας καλούμε να επισκεφτείτε τη ιδιαίτερη πατρίδα του Λεωνίδα, του Μενελάου και του Λυκούργου, τον τόπο που οι κάτοικοί του ακόμα και σήμερα φυλάττουν Θερμοπύλες και να γευτείτε τόσο τη ζεστή φιλοξενία τους όσο και τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα τους.
ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ κ. ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΔΙΟΥ ΣΤΗ ΣΕΛΛΑΣΙΑ

 

Πριν δεκαοχτώ χρόνια μια καταστροφική πυρκαγιά σάρωσε τις παρυφές του Πάρνωνα μέχρι και την κοιλάδα του Ευρώτα. Το απέραντο ελαιόδασος που περιγράφει ο Παυσανίας στα Λακωνικά του δεν υπήρχε πια. Εξακόσιες χιλιάδες ελαιόδεντρα έγιναν στάχτη. Ο τόπος κινδύνευσε να ερημώσει.

 

ΠαρΆ όλη όμως την καταστροφή το πείσμα των ανθρώπων, το μεράκι, κατόρθωσε να ξαναζωντανέψει αυτό το αρχαίο Ελληνικό τοπίο. Και αυτό το έργο που κατορθώθηκε είναι ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

 

Εδώ και τέσσερα χρόνια στην ίδια περιοχή, στην Σελλασία, έδρα του Δήμου Οινούντος στην Λακωνία, οργανώσαμε για πρώτη φορά τη γιορτή Ελιάς και Λαδιού.

 

Επί τέσσερα χρόνια η γιορτή μας γιγαντώθηκε, βγήκε από τα σύνορα της Λακωνίας, «ταξίδεψε» στην Ελλάδα προβάλλοντας τα Λακωνικά προϊόντα και τους ανεξάρτητους τυποποιητές που τα εξαιρετικά προϊόντα τους δεν μπορούν να βρουν εύκολα εμπορική διέξοδο στα ράφια των μεγάλων πολυεθνικών Υπεραγορών ακόμα.

Μερικά από τα «ταξίδια» που κάναμε ήταν στην Αθηναΐδα, στο Ζάππειο, στον εκθεσιακό χώρο του Μετρό, στην Κομοτηνή κ.λ.π.

 

Τον Αύγουστο του 2007 η τέταρτη γιορτή ΕΛΙΑΣ και ΛΑΔΙΟΥ στην Σελλασία φιλοξένησε 90 εκθέτες και πέρασαν 20.000 επισκέπτες.

 

Φέτος η χρονιά έχει ένα ειδικό βάρος. Μας φέρνει πίσω δεκαοχτώ χρόνια. Η Λακωνία, όπως σχεδόν όλη η Πελοπόννησος και η Ελλάδα ολόκληρη, δοκιμάστηκε από τις καταστροφικές πυρκαγιές .του καλοκαιριού που πέρασε. Αυτό μας επιφορτίζει με μια ιδιαίτερη υποχρέωση: Να μην το «βάλουμε κάτω» και να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας ώστε η γιορτή μας να είναι ένα μήνυμα ελπίδας και ανασυγκρότησης των καμένων περιοχών.

 

Για αυτούς τους λόγους αποφασίσαμε, πέρα από τις υπόλοιπες δραστηριότητές μας, να φιλοξενήσουμε τους Λάκωνες παραγωγούς - τυποποιητές όχι μόνο του ελαιολάδου αλλά όλων των αγροτικών προϊόντων της περιοχής στον εκθεσιακό χώρο του Μετρό στις 26 – 27 και 28 Μαρτίου. Να μεταδώσουμε το μήνυμα «ότι δεν το βάζουμε κάτω» και στους παραγωγούς της Λακωνίας και σε όλο τον κόσμο που θα μας επισκεφτεί αυτές τις τρεις ημέρες.

 

Πάλι το πείσμα των ανθρώπων, το μεράκι τους θα κατορθώσει να ξαναζωντανέψει τις κατεστραμμένες περιοχές.

 Last update: 23 March 2008 Designed and developed by Heliowebs